Predstavitev gostilne

Pri planinskem orlu - že več kot 70 let

V Stahovici, nedaleč od Kamnika, ob poti v Kamniško Bistrico, stoji družinska gostilna Pri planinskem orlu, kjer popotnikom, planincem in ljubiteljem dobre hrane, že več kot sedemdeset let, ponujamo obilico domačih in lovskih specialitet.

Zato vas, če vas pot slučajno zanese v Kamnik, Stahovico, Veliko planino, ali prelepo dolino Kamniške Bistrice, vljudno vabimo, da se vsaj za hip ustavite tudi pri nas in poskusite katero izmed številnih dobrot, ki jih v kolektivu družinske gostilne pri Planinskem orlu, kot nekdaj naše babice, pripravljamo še na "starem ognju".

Kratek predstavitveni video

Domače in na 'starem ognju'

Kljub moderni opremljeni kuhinji je srce naše kuhinje še vedno štedilnik na drva, kar je zagotovo svojevrstna posebnost, ki je dandanes najbrž ne srečate prav pogosto.

Pri pripravi jedi namreč niso pomembne zgolj naravne, lokalno pridelane in ekološko neoporečne sestavine, ampak je pomemben tudi sam način priprave jedi, ki jih v gostilni Pri planinskem orlu pripravljamo na povsem tradicionalen način. Jedi, ki se kuhajo na štedilniku na drva, oz. na »starem ognju«, so brez dvoma okusnejše, saj se kuhajo počasneje in enakomerneje, skratka tako, kot so kuhale že naše babice, katerih kuhinja je, resnici na ljubo, neprekosljiva.

Lovske sobe - kratek video

Nadaljevanje družinske tradicije

Lastnik in glavni kuhar družinske gostilne Pri planinskem orlu je Janez Uršič, vitalen možak zgodnjih šestdesetih let, potomec bistriških divjih lovcev, prvih oskrbnikov planinskih domov in gorskih reševalcev v Kamniških planinah, kot predstavnik tretjega rodu, skupaj s svojo družino, ženo Zvonko, sinom Petrom, vnukom Žigo ter ob nepogrešljivi pomoči ostalih članov gostinskega kolektiva, v domači gostilni uspešno nadaljuje tradicijo svojih staršev in starih staršev.

Podkrepljen z izučeno in prirojeno umetnostjo kuhanja na »starem ognju«, kot se rad pošali, je v času od konca osemdesetih let, ko je prevzel vajeti stare družinske gostilne, le-to povsem prenovil in moderniziral, povečal prenočitvene kapacitete, pri tem pa z občutkom ohranil pridih domačnosti in tradicije, tako da je gostilna Pri planinskem orlu ena izmed večjih in najpriljubljenejših gostiln, oz. restavracij v bližnji okolici, ki jo radi obiskujejo tako domačini, kot številni gostje iz Slovenije in tujine.

Kuhalnica, strast do kuhanja in ljubezen do narave, hribov in lova, so mu bili položeni že v zibelko, saj je odraščal domala v kuhinji domače gostilne, kjer se je, ob štedilniku na drva, ki še danes predstavlja srce kuhinje gostišča Pri planinskem orlu, motovilil pod nogami babic in tet, neprekosljivih mojstric izvirne domače in takratne meščanske kuhinje, ob katerih jedeh so se zadovoljno oblizovali ne samo domači lovci, gozdarji in takrat še redki turisti, ampak tudi najrazličnejših dobrot vajeni velmožje, predsedniki, ter prej tudi kronane glave, ki so kaj rade prihajale na lov in oddih v dolino Kamniške Bistrice in okoliške hribe.

Prisrčno dobrodošli v družinski gostilni s prenočišči Pri planinskem orlu! - Kolektiv gostilne Pri planinskem orlu
NA VRH
close
Facebook Iconfacebook like button