Okrepčevalnica na sv. Primožu

Priljubljena izletniška točka

Sveti Primož nad Kamnikom, starodavni romarski kraj in nekdanji protiturški tabor, kjer stoji mogočna cerkev sv. Primoža in Felicijana, je zagotovo ena izmed najpriljubljenejših in najlepših izletniških točk v Sloveniji.

Čudovit razgled, ki se s sv. Primoža odpira na ljubljansko kotlino in okoliške hribe vsakodnevno, ne glede na vreme, privablja precejšnje število obiskovalcev in rekreativcev, številni pohodniki pa prisegajo tudi na zdravilne učinke rednega obiskovanja sv. Primoža. Prostor okrog cerkve sv. Primoža naj bi bil, po mnenju poznavalcev, ena izmed najmočnejših in najblagodejnejših energijskih točk v Sloveniji.

Ne glede na razloge, ki vas bodo privedli na sv. Primoža, pa vam zagotovo ne bo žal, da ste prišli, kraj in okolica sv. Primoža sta nedvomno vredna obiska.

Znamenita romarska cerkev

Cerkev sv. Primoža in Felicijana je znana po znamenitih freskah Valentina Metzingerja in po gotsko-renesančnih freskah iz leta 1504, na katerih so upodobljeni prizori iz življenja okoliškega prebivalstva.

Domala nič manj zanimiva ni niti manjša cerkev sv. Petra, ki je bila na vzpetini nad cerkvijo oz. staro mežnarijo, postavljena proti koncu petnajstega stoletja, in se ponaša z imenitnimi stropnimi poslikavami.

Stara mežnarija - okrepčevalnica

V stari mežnariji s črno kuhinjo, svojevrstnem muzeju kulturne in stavbarske dediščine, v kateri se je čas domala ustavil, imamo urejeno skromno okrepčevalnico, kjer se pohodniki, ki premagajo slabo uro prijetnega in nezahtevnega vzpona, lahko odžejajo, pokrepčajo in si, kot se temu reče, privežejo dušo.

Okrepčevalnica je z leti postala priljubljeno zbirališče rekreativnih pohodnikov, ki sv. Primoža obiskujejo domala vsak dan, nekateri tudi po večkrat dnevno. Običajno rečejo, da gredo, ali so bili "go". Obisk okrepčevalnice ob koncu tedna je svojevrsten odmik od mestnega vrveža, vsakdanjega stresa in jamstvo za sproščeno kramljanje v dobri družbi, kajti obiskovalci svojo morebitno dolinsko slabo voljo in sitnobo pokurijo že na poti do sv. Primoža.

Običajna ponudba okrepčevalnice je prilagojena gorskim razmeram, ampak vsaj kaka domača suha klobasa se pod stropom črne kuhinje najde skoraj vedno. Po poprejšnjem dogovoru je možno, da se za najavljene skupine, pripravi tudi konkretnejšo malico, oz. pogostitev.

Organiziranim in najavljenim skupinam omogočamo tudi omogočamo možnost vodenega ogleda cerkve, mežnarije in znamenitosti sv. Primoža.

Delovni čas okrepčevalnice

Odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih,
ob predhodni najavi organiziranih skupin,
pa tudi druge dni v tednu.

Informacije: Peter Uršič
Telefon: 041 353 513

Gostilna Pri planinskem orlu
Stahovica 20
1242 Stahovica

Telefon: 01 8325 410

Pesem o sv. Primožu
Pritrkovanje na sv. Primožu
NA VRH
close
Facebook Iconfacebook like button