Gamsova juha z orlovim očesom
- 0.8 kg gamsovega mesa, po možnosti hrbet
- jušna zelenjava (korenje, peteršilj, zelena, luštrek, por, čebula, česen…)
- muškatni orešček
- lovorjev list
- sol
- poper v zrnju
Meso na hitro oplaknemo, damo v lonec, prilijemo 2 litra hladne vode in pristavimo, da zavre. Dodamo jušno zelenjavo, začimbe in sol ter na majhnem ognju kuhamo približno dve uri in pol, oz. dokler meso ni mehko, da se zlahka loči od kosti. Kuhano juho pustimo, da se nekoliko umiri, nato jo precedimo. Zelo vročo nalijemo v ogrete krožnike in dodamo orlovo oko.
Orlovo oko, sestavine:
- pšenični zdrob ~ 8 dag
- 1 jajce
- 4 liste blitve
- 2 pečeni papriki
- 2 palačinki
- 3g masti
- zelen peteršilj
- ščepec soli